Winterse soepen

Winterse soepen

Tijdens de winter smaakt elke soep extra lekker maar toch zijn er twee die bij de winter horen zoals een kerstboom bij kerstmis.  Op bijna elke kerstmarkt vind je wel een kraampje waar je ajuinsoep of erwtensoep vind.  Natuurlijk kan je die soepen ook thuis maken met een van de recepten hieronder.

Ajuinsoep

Van ajuinsoep of uiensoep wordt wel eens gezegd dat ze helpt om een kater weg te krijgen.  Waarschijnlijk komt dit door het bruisende nachtleven van Parijs.  's Morgens vroeg dronken de werkmensen die de karren in de Hallen van Parijs losten een stevige ajuinsoep omdat ze zo verkwikkend is en terug wat energie geeft.  De mensen die uitgingen profiteerde er bij het naar huis gaan 's morgens vroeg dan om ook een kop soep te drinken.  Vandaar dus dat er beweert wordt dat de soep een kater tegen gaat.

  • Ingrediënten
    • 4 grote uien
    • 1,5 liter water
    • bakboter
    • 2 eetlepels bloem
    • 3 bouillonblokjes (kip, rund, kalf of groenten naar eigen smaak)
    • geraspte kaas en Frans brood voor de afwerking


  • Bereiding
    1. Pel de ajuin en snij deze in schijfjes
    2. Smelt de boter in een grote pot en stoof er de ui langdurig (15 à 20 minuten) in.  De ajuin moet een kleurtje krijgen maar mag niet verbranden.  Laat
    3. Doe er de eetlepels bloem bij een laat deze al roerend even meebakken.
    4. Giet vervolgens het water in de pot en los er de bouillonblokjes in op.
    5. Breng aan de kook en laat zonder deksel een kwartier verder koken.
    6. Mix de soep en breng op smaak met wat peper en zout

  • Afwerking
    • Voor de afwerking kan je enkele sneden Frans brood toasten.  Schep de soep in vuurvaste kommen en laat per kom enkele sneetjes toast drijven.  Strooi er de geraspte kaas over en zet de kommen onder de gril.  

Erwtensoep

Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een stevige soep.  Je kan deze maken met gedroogde spliterwten die je dan een tijdje moet laten weken in water.  Wij kiezen echter voor diepgevroren erwten.  Als je een zakje erwten in je diepvries hebt zitten kan je dan echt lastminut beslissen om deze soep te maken.

  • Ingrediënten
    • 1kg diepgevroren erwten
    • klontje boter
    • 1 prei stengel
    • 2 aardappelen
    • 1 ajuin
    • (half) blokje groentenbouillon
    • 3 liter water
    • spekblokjes en eventueel ringworst


  • Bereiding
    1. Snij de ui en de prei fijn, schil de aardappel en doe deze in stukjes
    2. Stoof de prei, de aardappelen en de ajuin aan in een  beetje boter
    3. Voeg het water toe en doe er de groentebouillon bij en laat het geheel even koken
    4. Breng in een andere pot water aan de kook en gaar er de erwtjes in gedurende 7 à 8 minuten
    5. Spoel daarna de erwtjes onmiddellijk onder koud water
    6. Mix de erwtjes samen met een halve liter water
    7. Mix de soep en voeg de erwtenpuree toe en laat nog even koken
    8. Voeg de spekblokjes en eventueel ook schijfjes ringworst toe
Tags

Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.

Verloren Maandag
In een groot stuk van de provincie Antwerpen eten ze worstenbrooden of...
Driekoningen
Waar komen toch die speciale gebruiken vandaan op 6 januari voor Driek...
© 2024 - Kerstsite.be - Alle rechten voorbehouden.